Kao sto sam i obećao, javljam se nakon dva puna meseca korišćenja Redmi 5 telefona sa utiscima.
Spremite se, nažalost nisu mnogo lepi.
Telefon kao igračka je odličan. Brz je, kamera odlična, ekran super, pokreće zahtevnije igrice... Ali telefon kao "telefon", nula. Pozivi, ono najbitnije što je potrebno jednom telefonu, ne valja jer MIUI sistem ima nerešiv problem sa mikrofonom.
Da se vratim na početak. Problem sam primetio tri dana nakon kupovine odlaskom na koncert koji sam snimio. Pri dolasku kući, pustio sam video i bio sam šokiran koliko je video zvučao prosto neslušivo! Očajno! Zatim shvatam da mikrofon uopšte ne valja, te da bilo kakav zvuk ne snima dobro a pogotovo buku, muziku i spoljno okruženje.
Samim tim pozivi su veoma loši, sagovornici me ne razumeju. Video klipovi vizuelno su na visokom nivou, ali zvuk ih remeti.
Zbog manjka vremena a i zbog neželje da nosim telefon u servis, koristio sam ga tako mesec i po dana.
U međuvremenu sam se informisao po internetu koji je problem i da ga većina Šaomi korisnika poseduje... elem, hteo sam da to prepustim servisu.
Iz servisa sam ga doneo pre nekoliko dana, gde mu je zamenjena komplet pločica sa mikrofonom. Dve nedelje sam bio bez telefona za džabe. Problem je ostao i ništa se nije promenilo.
Suština: Problem je sistemski i greška je u Šaomijevom MIUI sistemu i u pitanju je opcija za redukovanje buke, odnosno "Noise cancellation" izvorno nazvana koja može da se isključi samo rutovanjem telefona, ali i nakon njenog isključivanja problem se neće rešiti u potpunosti, jer ta opcija obuhvata i pozive i po informacijama i utiscima drugih ljudi sa interneta to je loša varijanta jer onda zvuk postane još gori i neprirodan, jer logično nema nikakvog otklanjanja šuma, što je sastavni deo svakog mikrofona.
Evo i video klipa, pa da i sami čujete.
https://drive.google.com/file/d/1ebNMLjVth2k8pg9CsjD-RO9nFNdI01-i/view(Koncert bolje i da ne znate kako je zvučao

)
Trenutni plan mi je da reklamiram telefon i uz doplatu menjam za Mi A2 Lite, telefon koji ima Android One. Ko ne zna, Android One je čist Android sistem bez ikakvih izmena od strane proizvođača i sa obećanim minimalnim stalnim ažuriranjem Android sistema naredne dve godine. Znači čist android bez Šaomijevog MIUI ubagovanog, grubo rečeno, sranja.

Toliko zasad;
Javljam se uskoro