Zmajeva Kugla Epizode Online

Vesti:

• Registrovani korisnici imaju puna prava korišćenja foruma! Dobijte pristup Ćaskanju, kreiranju novih tema, personalizovanjem foruma i mnogim drugim opcijama.
  • Otvorena je posebna sekcija "DAIMA" za nastupajući serijal Zmajeve Kugle! Diskusija može da počne! .citam2.

Šta je "canon"?

Welicak94 · 23470

Van mreže Welicak94

• Administrator
  • Guru Foruma
    • Rejting: 35
  • Aleksandar
    • Pogledaj profil
    • Zmajeva Kugla Epizode Online
poslato: April 28, 2017, 19:53:18
Šta je "kanon"? (canon)

U svetu Zmajeve Kugle, postoji takozvana "kanon" priča, a samim tim i njeni "nekanonski" delovi.
"Kanon" je sve i svako u originalnoj vremenskoj priči mange Zmajeve Kugle koja je napravljena od strane Akire Torijame i proizvodi koji su priznati od njega lično.

Ako je nešto "nekanonsko" (non-canon) onda to znači da se to nikada nije pojavilo u originalnoj mangi Zmajeve Kugle.
To se odnosi na SVE filer filmove i epizode Zmajeve Kugle od Toej Animejšna osim filmova Bitka Bogova, Povratak Frize, Broli (2018) i Superheroj, zatim SVE OVA (Originalna Video Animacija) epizode osim epizode iz 2008. godine "Povratak Gokua i njegovih prijatelja" (“Heya! Son Goku and His Friends Return”) koja je kanon.

Po nekom pravilu, ako je nešto "nekanonsko",  onda to ne treba mešati sa kanon delovima.
Filmovi Generacije Zed '90-ih godina se nikada nisu desili u originalnoj vremenskoj priči (iako se sa lakoćom mogu uvrstiti u zvanične događaje).
Svaki lik koji se pojavio u "nekanonskom" izdanju NE postoji u originalnoj vremenskoj priči i samim tim ne može da se meša sa originalnom i zvaničnom vremenskom pričom.

Kao rezultat toga, imamo Brolija*, Turlesa i još par Sajonaca koji su se pojavili u filmovima, oni su nekanonski i ne postoje u originalnoj priči Zmajeve Kugle.

Zmajeva Kugla Heroji je pored GT-a takođe nekanonski materijal koji nije priznat lično od strane Akire Torijame.

Da rezimiramo, kanon je:
  • Manga Zmajeve Kugle (Odnosno prvi serijal ZK-a i Zed serijal);
  • Manga Džako Svemirski Policajac;
  • Tranks i Bardok TV specijali (oni su bili bonus materijal u mangi);
  • Povratak Gokua i njegovih prijatelja - OVA iz 2008.;
  • Filmovi "Bitka Bogova" i "Povratak Friza";
  • Serija i manga Zmajeva Kugla Super;
  • Zmajeva Kugla Super: BROLI (2018);
  • Zmajeva Kugla Super: SUPERHEROJ (2022) i
  • Zmajeva Kugla Daima (2024).
Sve osim toga nije kanon i uopšte ne postoji u originalnom serijskom izdanju i zvaničnoj vremenskoj priči od Akire Torijame.
Sve ostalo je samo "šta ako" priča koja nema nikakav odnos sa originalnom vremenskom pričom, ali naravno loše je praviti se da ostali nekanonski materijali ne postoje, te ih valja odgledati sve redom jer je svaki dodatni materijal Zmajeve Kugle dobrodošao i kao jedan fan Zmajeve Kugle treba poznavati i odgledati svaki materijal vezan za Zmajevu Kuglu. :)

Sve filmove, specijale i OVA epizode možete da pogledate ovde:
http://zmajevakugla.rs/filmovi.php

* Broli sa novim filmom koji se prikazao u decembru 2018. godine postaje kanon lik, ali kao takav u tom filmu; Broli kog ste videli u do sada postojećim filmovima apsolutno nema veze sa ovim "novim".

Nadam se da vam je ovo razjasnilo neke stvari i šta ustvari znači pojam "kanon" (canon, kenon na engleskom).
Uživajte u gledanju Zmajeve Kugle .papa.
« Poslednja izmena: Oktobar 20, 2024, 20:23:52 od strane Welicak94 »

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
    • Rejting: 13
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #1 poslato: Jun 21, 2017, 22:21:17
Naici cete na razne kanon definicije i rasprave na forumima. Poenta za sada je da znate samo ono sto se u glavnoj prici desilo DB i DBZ (manga) se smatra kanonom. Tranksova istorija i Bardok se pominju u mangi ali nisu u animeu vec u odvojenim specijalima OVA-ma.
Npr. ja licno mislim da ona OVA '08 nije kanon iako je meni najdrazi film.

VegetasanGT

Van mreže MaX

• Iskusan
    • Rejting: 3
    • Pogledaj profil
Odgovor #2 poslato: Jul 14, 2017, 17:36:49
Naici cete na razne kanon definicije i rasprave na forumima. Poenta za sada je da znate samo ono sto se u glavnoj prici desilo DB i DBZ (manga) se smatra kanonom. Tranksova istorija i Bardok se pominju u mangi ali nisu u animeu vec u odvojenim specijalima OVA-ma.
Npr. ja licno mislim da ona OVA '08 nije kanon iako je meni najdrazi film.

Ako mislis da nije kanon zato sto se spominje Vegetin brat onda nisi upravu. jer ja koliko se secam i kad prave od Goku-a SSJG i kad im je trebao 5 sajonac pitali su Vegetu za brata i on je rekao da je na drugom kraju galaksije ako me secanje dobro sluzi. Nedrzi me 100% za rec sad ali mislim da se spomenuo ili je to iz filma nesecam se bas a mozda i u oba  xD

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #3 poslato: Septembar 24, 2017, 00:20:09
ok, ali vraticu se na Sajonsku sagu gde Radis pominje kako su samo 4 Sajonca prezivela napad "metora", tako sto nisu bila tu - poslati su na misije. Svi ti bratovi kao tarles itd. koji se kasnije pojavljuju za mene ne postoje.
Cak i Super dok se ne zavrsi necu da smatram za kanon. Mogu jedino u kontekstu kao poseban serijal - alternativni, da uporedjum mangu i anime, pa cemo videti na kraju.
Moguce da se spomenuo Vegijev brat, nzm ni ja i ako jeste onda ovo sto sam naveo mogu i da potvrdim ali videcu na kraju.

P.S. - posle sam se setio
Negde ces sigurno naici da ce te nazivati retardom ako mislis da super ima filere ili tako nesto.
Ili ako pitas npr. Sta je kod Supera vise kanon, anime ili manga?
« Poslednja izmena: Septembar 24, 2017, 00:28:00 od strane Vegetasan »

VegetasanGT

Van mreže Savinho61

• Novajlija
  • *
    • Rejting: 0
  • Blokovi
    • Pogledaj profil
Odgovor #4 poslato: Oktobar 26, 2017, 18:15:59
Momci, koliko ja znam, vegetin mladji brat se pominje u filmu Povratak Friza, ne u seriji da kazem, film nije priznao Akira Torijama, tako da cinjenica da Vegeta ima brata propada u vodu
Jedva cekam kraj turnira da vidim da li ce Kabe odvesti Vegetu i Gokua na njegovu planetu kao sto je obecao, pozzz

"Nek grmi do blokova sezdesetih"

Van mreže Welicak94

• Administrator
  • Guru Foruma
  • Aleksandar
    • Pogledaj profil
Odgovor #5 poslato: Oktobar 26, 2017, 22:45:49
Momci, koliko ja znam, vegetin mladji brat se pominje u filmu Povratak Friza, ne u seriji da kazem, film nije priznao Akira Torijama, tako da cinjenica da Vegeta ima brata propada u vodu
Jedva cekam kraj turnira da vidim da li ce Kabe odvesti Vegetu i Gokua na njegovu planetu kao sto je obecao, pozzz
Buraz, aj citaj pazljivo tekst u prvom postu. "Povratak Friza" jeste kanon i Vegeta ima mladjeg brata kao sto je i sama OVA kanon :D

Van mreže Savinho61

• Novajlija
  • *
  • Blokovi
    • Pogledaj profil
Odgovor #6 poslato: Oktobar 27, 2017, 00:54:14
Povratak Friza jeste kanon zato sto je film radjen po "seriji",gde se Vegetin brat ne pominje, e sad, da li verovati seriji ili filmu, ne znam, dok ostali filmovi koji nisu kanon su napravljeni sami od sebe, nezavisni su  <.<

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #7 poslato: Oktobar 27, 2017, 01:21:31
Vrati se na pocetak, Film povratak Friza je izasao pre serije, ali prvi put se njegov brat pominje u OVA-i iz 2008. koja po meni moze da bude kanon, ali nepominje se u mangi, te je ne smatram kanonom.

Sto se Supera tice to je kao prica sa vise zavrsetaka, samo bez kraja. Kako to? Pa lepo, taj njihov kraj ce biti otvoren za novi nastavak ili ce nekako potpuno ignorisati Zed sto im za sad veoma dobro ide, a to je ono sto je najgore.

Za mene to nece biti kanon cak i ako autor licno potpise. Iako jos nije bilo reci o tome, on se vodi kao kanon da odvoji filler epizode od mange.

Oni su uradili sledece, zamisli sada da krenu da crtaju GT mangu malo izmenjenu ali opet da se prilagodi seriji koja je totalno aut. Time bi GT automatski bio oficijalni nastavak, a do juce nije.

« Poslednja izmena: Oktobar 27, 2017, 01:35:13 od strane Vegetasan »

VegetasanGT

Van mreže Savinho61

• Novajlija
  • *
  • Blokovi
    • Pogledaj profil
Odgovor #8 poslato: Oktobar 27, 2017, 01:37:11
Aha ,dobro onda, moja greska, nisam znao da je film izasao pre serije

Da, apsolutno se slazem sa tobom sto se tice Supera, nazalost, zed je neprevazidjen

Au brate, to bi bila potpuna ludost, i ovako mi se GT nije svideo zbog dogadjaja jel, ali da postane sad ofc nastavak, uzas

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #9 poslato: Oktobar 27, 2017, 01:50:22
haha to sam ja dao primer, ne brini nece se to desiti sa GT-om. To je moj stav o tome, ne znaci da je tako. Ostavio sam ja komentar negde i dobio sam odg. da to ne radi tako, ali neki me i podrzavaju...

Ali evo, uzmimo da je OVA https://www.youtube.com/watch?v=OIog_Bw5D4Y kanon.  Prica pocinje da je proslo 2 godine i da se nisu videli od borbe sa Buom. To se potire sa Zed filmovima koji se desavaju u to isto vreme.
Napravili su pobunu kod svih tako da se konstano ratuje s tim ne/kanon i za druge animee slicno radjene = bez reda. To se izgubilo i nastaje haos, prov mora da ide skripta, manga koja prati nju pa onda anime koji prati i ispravlja sve to a ne obrnuto.
« Poslednja izmena: Oktobar 27, 2017, 02:31:22 od strane Vegetasan »

VegetasanGT

Van mreže Manca666

• Novajlija
  • *
    • Rejting: 1
    • Pogledaj profil
Odgovor #10 poslato: Jun 30, 2018, 14:19:51
Imam pitanje u vezi tog "canon" "ne canon" , ovako u jednoj epizodi Dragon Ball-a ( koji je canon ) Goku i General Blue odlaze do Pingvinovog sela i upoznaju druzinu iz anime-a Dr. Slump. To nije filer epizoda jer utice na dalju radnju tj popravku Gokuovog radara. Da li je onda ustvari Dragon Ball "ne canon" jer Dr. Slump nikako ne moze biti "canon".

Van mreže Welicak94

• Administrator
  • Guru Foruma
  • Aleksandar
    • Pogledaj profil
Odgovor #11 poslato: Jun 30, 2018, 15:08:04
Dr Slamp je kanon jer je to Akire Torijame delo.

A i logično je da je kanon jer je i sam prvi serijal kanon - odrađen po mangi Akire Torijame.

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #12 poslato: Jul 05, 2018, 19:45:11
Dr. Slump je radjen pre Dragon ball-a. Akira je namerno ukrstio likove iz Slampa u DB tako da su oba kanon. CAk si i sam rekao da je ta saga kanon.

VegetasanGT

Van mreže Manca666

• Novajlija
  • *
    • Pogledaj profil
Odgovor #13 poslato: Jul 06, 2018, 09:44:59
Ne razumem onda velika ne poklapanja iz Dr.Slumpa i DB-a kao sto su razliciti Bogovi ,  Tao Pai u pingvinovom selu itd.

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #14 poslato: Jul 22, 2018, 23:33:55
cekaj malo, oba su kanon ali nezavisna su jedno od drugog. kao sto sam rekao, Akira je iskoristio likove iz svog prethodnog "rada" i preneo ih u DB. Nije potrebno da imaju iste osobine iako je manje-vise slicno - ko je citao Slumpa prepoznace ih. tvoj drugi deo recenice mi je nejasan,
----
Medjutim ovaj novi film koji treba da izadje, prognoziraju da ce biti kanon a rec je o Broliju. E Sad dolazi do zabune jer Broli vec ima svoja 3-4 filma do sada koja nisu kanon.
« Poslednja izmena: Jul 22, 2018, 23:37:57 od strane Vegetasan »

VegetasanGT

Van mreže Manca666

• Novajlija
  • *
    • Pogledaj profil
Odgovor #15 poslato: Jul 23, 2018, 14:12:50
cekaj malo, oba su kanon ali nezavisna su jedno od drugog. kao sto sam rekao, Akira je iskoristio likove iz svog prethodnog "rada" i preneo ih u DB. Nije potrebno da imaju iste osobine iako je manje-vise slicno - ko je citao Slumpa prepoznace ih. tvoj drugi deo recenice mi je nejasan,
----
Medjutim ovaj novi film koji treba da izadje, prognoziraju da ce biti kanon a rec je o Broliju. E Sad dolazi do zabune jer Broli vec ima svoja 3-4 filma do sada koja nisu kanon.
Jasno mi je , a sto se tice starog Brolija to je Alternative Timeline , to je Timeline Dragon Ball Z filmova i GT se moze staviti u taj Timeline. A imam jos jedno pitanje da li Dragon Ball Super Anime canon ili ne . Posto je gore receno da su Filmovi BoG i RoF canon

Van mreže Vegetasan

• Global Moderator
  • Autoritet Foruma
  • Urosh
    • Pogledaj profil
Odgovor #16 poslato: Jul 23, 2018, 17:31:33
To sve zavisi sta vecina odluci. Ja cu reci da za mene nije jer ako neki nekanonski lik postane kanon, zasto ne bi i ostali? npr. zasto onda nije i Kuler i Tarles... tako da je to na tebi da sam odlucis.

Vraticu se na pocetka Zeda: Radis pominje da je meteor odnosno kasnije Friz unistio planetu Sajonaca i da je prezivelo njih 4: vegeta napa radis i Goku. Tu nema mesta za ostale Sajonce koji se kasnije pominju kroz filmove. Ako nesto na silu uguravas u pricu onda to gubi na snazi i postaje sprdnja.   

VegetasanGT

Van mreže NikolaAF

• VIP Akaunt
  • Guru Foruma
    • Rejting: 26
    • Pogledaj profil
Odgovor #17 poslato: Jul 23, 2018, 17:39:39
E al pazi,  čitam juče na netu, sad bi fanovi voleli tj 3 najtraženija sledeća lika za Canon varijantu su:
1. Bodžak
2. Android 13
3. Kuler

Ovo sa Brolyjem mi se i svidja -  ta reciklaža. Ali ostalo teško da bih svario. Bilo bi kuda plovi ovaj brod.

Van mreže Welicak94

• Administrator
  • Guru Foruma
  • Aleksandar
    • Pogledaj profil
Odgovor #18 poslato: Jul 23, 2018, 19:10:47
Sad moram da pravim izmene u tekstu (prvi post) jer dolazi do promena sa Brolijem lol
Ima da se namucimo dok nekima objasnimo razliku izmedju starog i ovog novog koji dolazi u decembru .fp. xD

Van mreže Manca666

• Novajlija
  • *
    • Pogledaj profil
Odgovor #19 poslato: Jul 23, 2018, 20:15:59
To sve zavisi sta vecina odluci. Ja cu reci da za mene nije jer ako neki nekanonski lik postane kanon, zasto ne bi i ostali? npr. zasto onda nije i Kuler i Tarles... tako da je to na tebi da sam odlucis.

Vraticu se na pocetka Zeda: Radis pominje da je meteor odnosno kasnije Friz unistio planetu Sajonaca i da je prezivelo njih 4: vegeta napa radis i Goku. Tu nema mesta za ostale Sajonce koji se kasnije pominju kroz filmove. Ako nesto na silu uguravas u pricu onda to gubi na snazi i postaje sprdnja.
Pazi trenutno ne znamo sta ce biti u filmu mozda se ispostavi nesto da se ipak uklopi u pricu npr. da je Broly vestacki postao sajonac jer koliko smo videli u traileru Paragus nema rep a i sed je a sajoncima se ne menja duzina i boja kose (osim kroz transformacije) pa mozda on uopste nije sajonac i nekako je napravio Brolija ali sumnjam. Drugo je da su Paragus i Broly mnogo stari i da ni Raditz ni Vegeta ni Nappa nisu znali za njih, a trece je da su putovali kroz vreme sto nije toliko cudno za DB Serijale.
A Bodzaka , Androida 13 i Kulera mogu ubaciti nista u vezi toga nije spomenuto u original timeline sto bi ih oborilo u vodu