Jeste stara tema ali evo nekih saveta ako neko hoce da se ponovi oko kompa. Pre malo jace od godinu dana sam promenio skoro vecinu komponenti.
Razlog je bila ploca koja mi je crkla a bila pod garancijom tako da sam uzeo umesto nje 16gb DDR4 memorije i posle sam sam sebe ucenio na nov komp
Starije je bio
ploca asus motherboard sabertooth 990fx nesecam se ni sam dal je bila neka od revizija sobzirom da je u trenutku crkavanja bila 4 god kod mene
proc je bio phenom II x4 965BE koji je i izgleda bio jedino usko grlo na starom kasnije cu obrazlozim
Ram DDR3 12gb 1866 i grafa Sapphire hd6870 1gb
E posle 3-4 meseca i uzimanja tog rama sam skupio pare i za nov komp koji je tad bio
Ryzen 5 1600x
asus rog b350-f gaming
16gb DDR4 3000
i stara grafa
vec pri paljenju 4 igrice koje sam tad igrao sam osetio poboljsanje za dobrih 100%
--Tera-iako je matora igrica je bas zahtevna i na istim detaljima sam dobio oko 20-25 frejmova i nije bilo poente da je dizem detalje jer nebi bila igriva
--WOT koji mi je bio na skoro min detaljima pre toga mogao sam da ga pokrenem na max detalje sa 18-30 frejmova (sa pola opcija iskljucenih-smanjenih nije padalo ispod 25 dok na starom na skoro min detaljima mi nije tako radio)
--Dota 2 isto doduse nju vec nisam mogao na max
--Overwatch je za razliku od starog bio igriv jer na starom bukvalno si mogao udjes odigras jedan deathmatch i vec te bole oci od seckanja
Zatim o grafi. Kum je kupio rx570 8gb i posto je terenac narucio je da mu stigne kod mene pa sam tako imao prilike da je testiram 5-6 dana
nema sta da vam pricam samo zamislite sve ove igre u zakucanih 60 frejmova na max detaljima
e posle toga kad sam mu vratio grafiku on mi je dao njegovu staru koja je bila generaciski ista kao moja samo 1-2 klase iznad a to ona je HD6950 sa biosom od HD6970 i sa 2gb rama
U odnosu na moju dobio sam nekih 15-20% ubrzanje u svim igricama.
Zatim na red je dosla (burazer od strica je dosao do jedne asus 1050TI 4GB i sobzirom da mu je komp bas bas praistoriski i da nema poente stavljati takvu grafu u njega dao mi je dok nekupi komp i evo je kod mene vec 4 meseca
)
E sad u odnosu na predjasnju HD695/70 je pa komotno mogu reci za jedno 80-120% bolja zavisno od igrica ali isto toliko losija i od RX570 8Gb.
Ko god da planira da uzima nov komp moj je predlog da se uzme neki Ryzen dal 3 ili 5 serije (licno moje trenutno misljenje je mozda bolje i 3 i za tu razliku od 4-6k dinara uzeti jacu graficku jer koliko sam primetio moj R5 1600x bez problema tera i sa slabim grafikama igrice dok sa jacom bukvalno poleti, a koliko sam primetio po forumima i Ryzen3 stvarno dobro sljaka i mozda je nekih max 20% slabiji ali je i dalje dovoljno jak da sa jakom grafikom tera i najnovije igrice. Naravno ovo pricam za FHD rezoluciju )
Zatim uzeti tipa 1050TI ili RX560 sa obavezno 4Gb i koliko god da ste u mogucnosti rama dal 8 ili 16 (stim ako uzimate 8 bolje je uzeti single ram pa kroz par meseci dokupiti jos toliko)
Ostale komponente nisu bitne i moze da se ustedi na njima dosta ko nejuri za kvalitetnijim stvarima
Znaci sumiranje
Ryzen 3 je oko 100e
AM4 ploca je od 50-70e
moj predlog je grafa RX560 koja je jeftinija od 1050ti a u istom je rangu cene su za RX560 oko 130-140 dok 1050TI je oko 170-180 stim da onda za jos koje evro ima i RX570 da se nadje ali ajde to uvek je bolje imati jacu i na to koliko je ko spreman dati)
DDR4 8gb je oko 60-70e
Napajanje ako vec ne moze staro da iskoristi ima dobrih LC power za nekih 30-40e
Znaci u danasnje vreme za 400e moze bas lep komp da se skocka koji ce moci da pokrene i najnovije zahtevne igrice na srednjim detaljima.
Uh kad se setim da sam prvi komp jos davne 2000 platio skoro 3k maraka i da sam vec posle 3-4 god mogao da zaboravim na najnovije zahtevne igrice pa sam ga prodao za nekih 600 evra i dodao jos 1k da bi kupio solidan komp a danas za 400-500 evra i da ga menjas na 2 god i uvek ces moci igras najnovije igrice.Naravno tu racunam da se proda predhodnih par komponenti par meseci do isteka garancije za nekih 35-50% manje i doplati se jos malo i opet novo sto mu dodje za nekih max 200 evra mozda i manje i uvek si sa opremom u garanciji
A garancija se uvek isplati jer evo za skoro 20 god do sad sam dobio 5-6 puta nesto novo a tu mislim na 2-3x napajanja, 3x ploce, procesor i 2x ram su mi do sad riknjavali